
Je wilt nieuwe werkschoenen aanschaffen, maar waar moet je precies op letten?
Hoge, lage, klompen of laarzen. Tussen de grote hoeveelheid werkschoenen die je kunt vinden, blijft het moeilijk te bepalen welke schoenen jij precies nodig hebt. Om je een stukje verder te helpen hebben wij alle informatie op een rijtje gezet.

Verschil werkschoenen en veiligheidsschoenen
De termen ‘werkschoenen’ en ‘veiligheidsschoenen’ worden vaak door elkaar gebruikt, toch is er een duidelijk verschil tussen beide. Bij werkschoenen wordt er in het ontwerp vaak gekeken naar comfort, duurzaamheid en bescherming tegen ‘lichte’ gevaren. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan de schoenen in de zorgsector.
Voor veiligheidsschoenen zijn er een aantal basisvereisten die de schoen moet hebben om zich onder de veiligheidsschoen te classificeren. Veiligheidsschoenen zijn voorzien van specifieke kenmerken, zoals stalen neuzen of verstevigde zolen, en worden veelal gebruikt in zware industrieën zoals de bouw, logistiek en metaalbewerking. De veiligheidsvereisten zijn strikt vastgesteld Europa breed; EN ISO 20345.
Die basisvereisten zijn als volgt:
- Veiligheidsneus (S) bestand tegen 200 Joule (15 Kilonewton).
- Slijtvast en duurzame materialen.
- Ergonomisch en comfortabel.
- Antislip loopzool getest op keramische vloeren i.c.m. schoonmaakmiddel.
Kortom, alle veiligheidsschoenen zijn werkschoenen, maar niet alle werkschoenen zijn veiligheidsschoenen. Sommige schoenen hebben meer nodig dan de standaard eigenschappen die de S certificering geeft. Daarom zijn er ook nog bijkomende vereisten die een veiligheidsschoen kan bezitten.

ISO-norm veiligheidsschoenen Europa
Vanaf 2023 geldt er in Europa één nieuwe ISO-norm voor veiligheidsschoenen; de EN ISO 20345:2022. Dit is de vervanger van de oude norm (EN ISO 20345:2012). Schoenen die vóór 2023 nog aan de oude norm voldoen, mogen maximaal vijf jaar, dus tot 2027, gebruikt worden.
Voor 2023 waren er twee belangrijke normen:
- EN ISO 20345:2012: Dit was de norm voor veiligheidsschoenen met verplichte teenbescherming. Deze norm blijft nog geldig tot 2027 voor schoenen die vóór 2023 zijn gemarkeerd.
- EN ISO 20347:2012: Dit was de norm voor beroepsschoenen zonder verplichte teenbescherming.
De nieuwe EN ISO 20345:2022 norm is nu de enige wettelijke norm voor nieuwe veiligheidsschoenen. Deze bevat basiseisen, aangeduid met "SB" (Safety Base), die verplicht zijn om de normering te behalen. Daarnaast kunnen fabrikanten extra functies toevoegen, zoals waterdichtheid, afhankelijk van het specifieke gebruik van de schoen. Veiligheidsnormen worden op schoenen aangeduid met de letter "S" (Safety).

Rigger Werklaars Albatros
Ben je op zoek naar stevige en betrouwbare werklaarzen die zowel veiligheid als comfort bieden?
Onze Rigger werklaarzen zijn precies wat je nodig hebt. Deze hoogwaardige veiligheidslaarzen zijn ontworpen om je te beschermen tijdens zware werkzaamheden en bieden tegelijkertijd het comfort dat je de hele dag
door nodig hebt.

Werkschoen Diadora Athena LOW S3L
Met de Athena veiligheidsschoenen combineer je bescherming en draagcomfort, speciaal ontworpen voor de vrouwelijke professional. De Utility-collectie van Diadora breidt uit met deze nieuwe lijn veiligheidsschoenen, die volledig is afgestemd op de ergonomie van de vrouwelijke voet. De Athena biedt een perfecte balans tussen comfort, pasvorm en lichtgewicht eigenschappen, en ondersteunt vrouwelijke werknemers in diverse werkomgevingen.

Werkschoen Grisport 803/903L S3
De Grisport 803L staat bekend als een van de meest verkochte veiligheidsschoenen in zijn klasse, en dat is niet voor niets. Deze stevige hoge werkschoen biedt uitzonderlijke betrouwbaarheid en duurzaamheid, waardoor hij uitermate geschikt is voor zware werkomstandigheden.