7 oktober 2022 om om 9:22 uur door Casper van Heel - Algemeen

Is jouw webshop klaar voor Black Friday dit jaar?

Aanbiedingen op Black Friday zijn bijna niet meer weg te denken uit de marketingkalender. In Nederland neemt de Black Friday gekte elk jaar toe. Maar waar komt Black Friday nou eigenlijk vandaan? En hoe zorg jij dat je goed bent voorbereid?

Black Friday 2022

Aanbiedingen op Black Friday zijn bijna niet meer weg te denken uit de marketingkalender. De laatste jaren haken steeds meer Nederlandse bedrijven in op deze, uit Amerika overgevlogen, trend. Traditiegetrouw werd in Amerika op de vrijdag na Thanksgiving het seizoen ingeluid voor het doen van kerstinkopen met hoge kortingen. Zo kon iedereen tijdig en goedkoop kerstcadeaus inslaan. Dit leidt nog steeds regelmatig tot chaotische situaties in grote retailketens zoals Walmart. In Nederland valt dit gelukkig nog mee, maar de Black Friday gekte wordt wel elk jaar heviger. Sinds 2015 wordt er steeds meer geadverteerd met Black Friday kortingen in het Nederlandse retail landschap. Zo waren er volgens Tweakers.nl op de Black Friday van 2017 65% meer pintransacties dan in 2016. Het jaar daarop nog eens 47% meer dan het jaar ervoor.

Combinatie Black Friday en WK voetbal

Uit een enquête van marketingmagazine Adformatie blijkt dat 41% van de ondervraagden van plan is om deze Black Friday een aankoop te gaan doen. Tel hier het WK voetbal nog eens bovenop, dat dit jaar in dezelfde periode valt als Black Friday, en je krijgt een week waarbij de aanbiedingen je om de oren zullen vliegen. 

Black Friday voor (online) winkels

Grote retailketens als Coolblue merken ook dat de omzet rond Black Friday jaar op jaar steeds meer blijft toenemen. Er winkelen meer mensen en er worden meer bestellingen geplaatst. Ook bij Mediamarkt zien ze dat op Black Friday tot wel 10 keer zoveel bezoekers naar de winkel en de website komen als op een normale vrijdag. 

Black Friday voorbereidingen

Misschien verwacht jij met je bedrijf niet direct het 10-voudige aan omzet te draaien op Black Friday dit jaar, maar toch is het goed om na te denken over hoe je de golf aan bestellingen in goede banen kunt leiden. Zonde als jouw klanten onnodig lang moeten wachten op hun bestelling, of deze in de winkel niet in een mooie verpakking mee kunnen krijgen. 

Black Friday verzendverpakkingen

Bij Twepa denken we graag met je mee om je goed voor te bereiden op de Black Friday aankoopperiode.

Maikel van ons brancheteam Retail & E-commerce zegt hierover het volgende:

“Omdat er veel extra bestellingen worden geplaatst de komende maanden, kan het enorm veel tijd en geld schelen als je jouw inpakproces optimaliseert. Denk bijvoorbeeld aan speciale verzenddozen die jouw inpakproces versnellen, zoals onze autolock speedboxen. Bij deze dozen vouwt de bodem zichzelf automatisch dicht, en plak je de bovenste flappen gemakkelijk vast met de geïntegreerde plakstrip. Zo verpak je al snel 2 keer zo snel jouw producten vergeleken met een normale vouwdoos. Ook vind je bij ons alle standaard maten brievenbusdozen. Daarmee bespaar je ook nog eens flink op de verzendkosten. Voor andere modellen dozen ben je bij ons natuurlijk ook aan het juiste adres. Heb je flexibele lichte producten? Overweeg dan om je producten te versturen in een verzendzak.”

Bescherm jouw producten en voorkom schade

Minstens net zo belangrijk is het beschermen van de producten die je gaat verzenden. Dit doe je bijvoorbeeld met opvulmateriaal zoals Fanfold greenline papier, luchtkussenfolie of noppenfolie. Zo weet je zeker dat je klanten hun Black Friday aankopen in goede staat ontvangen. Voor het logistieke onderdeel van het verzenden van je producten hebben wij standaard verzendetiketten en paklijstenveloppen/ dokulops.

Levertijd black friday

Hoewel de levertijden steeds verder oplopen in de verpakkingswereld hebben we bij Twepa tijdig groot ingekocht. Veel verzendverpakkingen kunnen we dus gewoon uit voorraad leveren. Zo komen jouw verzendartikelen ruim op tijd aan vóór Black Friday op 25 november 2022 en ben je goed voorbereid.

Vragen of nog meer tips nodig? Sparren over verpakkingsuitdagingen? Mail met Maikel van team e-commerce/Retail. Hij gaat graag met je in gesprek en adviseert je over alle mogelijkheden.