14 december 2021 om om 10:00 uur door Casper van Heel - Algemeen

Hoe blijf je buiten warm in 3 stappen

Nu het steeds eerder donker wordt, merk je al snel dat het buiten kouder aan het worden is. Jezelf een hele dag lekker warm houden met een dikke jas lukt dan niet altijd, en werkt niet prettig. Maar er is wel degelijk een oplossing!

Het drie-lagen systeem

Het is belangrijk om goed warm te blijven, zeker als je veel buiten werkt. Veel mensen proberen warm te blijven door een extra dikke jas aan te trekken en het daarbij te laten, maar dat werkt eigenlijk niet. Je komt er al snel achter dat je zweet en het condens kan nergens heen. Zo krijg je het uiteindelijk toch koud. In deze blog vertellen we je hoe je dit kunt tegengaan met behulp van het zogenaamde 3-lagen systeem. We belichten de verschillende opties die er zijn om een onderlaag, isolatielaag en buitenlaag te kiezen.

De onderlaag

De belangrijkste functie van de onderlaag is dat deze laag ervoor moet zorgen dat jouw zweet zo snel mogelijk van je lichaam af is. Het probleem is namelijk dat hoe meer je zweet, hoe meer energie je kwijtraakt aan het verdampen van dit vocht. Op warme dagen is dat een gewenst effect, maar als je warm wilt blijven is het goed dit effect te minimaliseren. Dit doe je door een goed passend thermoshirt aan te trekken. Je hebt hier doorgaans twee materiaalkeuzes voor: synthetisch en merinowol. Synthetisch neemt het vocht snel op en geeft het ook weer snel door, waardoor je niet snel afkoelt. Alleen kan de mix van polyester en zweet tot onaangename geuren leiden. Merinowol zal nooit stinken, maar voert wat minder snel vocht af. Daarnaast is merinowol zeer fragiel, kan het al snel scheuren en zijn motten er dol op. Gelukkig heeft merinowol niet de kriebeligheid van normale wol omdat de wol van merinoschapen een andere wolstructuur heeft.

De isolatielaag

De tweede laag heeft als functie dat het de warmte die je zelf produceert goed vasthoudt. Bij deze laag wordt het aangeraden om een ruime maat te kiezen zodat er genoeg lucht tussen de onderlaag en de isolatielaag zit. Dit houdt namelijk nog makkelijker de warmte vast. Hierbij kun je kiezen voor je fleece, dons of wol. Met een voorkeur voor een stof waar genoeg ruimte tussen de vezels zit, zodat het vocht verder kan verdampen. Een goede optie hiervoor is fleece, aangezien dit geen vocht opneemt maar het gelijk doorlaat.

De buitenlaag

Als laatste komt de buitenlaag aan bod. Hierbij moet je voor een stof kiezen met gaatjes, zodat het zweet en de condensdampen naar buiten kunnen, maar de regendruppels en wind niet naar binnen. Dan heb je het al snel over softshell jassen of hardshell jassen, die zo heten omdat de buitenlaag fungeert als schelp. Binnen deze jassen heb je nog het onderscheid tussen 100% waterdicht of simpel waterafstotend.