15 september 2017 om om 10:00 uur door Twepa - Marlies Vermeulen - Algemeen

Twepa bezocht het veelbesproken theaterspektakel 'Het Verzet Kraakt'

Het Verzet Kraakt. Het verhaal achter de grootste bankroof in de Nederlandse geschiedenis. En dat allemaal in ons Twentse Almelo! Vanaf de eerste dag dat de voorstelling te zien was werd er zeer enthousiast over het spektakel gesproken. Als sponsor van het evenement wilden wij er uiteraard bij zijn. Met hoge verwachtingen vertrokken wij daarom richting Almelo met Twepa relaties.

Het verhaal

De voorstelling vertelt het verhaal van een bankoverval in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, met een buit van 46,1 miljoen gulden. Gepleegd met een minimale voorbereiding door een handjevol verzetsstrijders. De bankoverval in Almelo is een verzetsdaad waar de Nederlandse regering vanuit Londen schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. En de daders zijn gewone mannen uit de omgeving die het met minimale voorbereidingen en middelen lukt de Duitse bezetter voor gek te zetten.

Beleving

Na het verlaten van de parkeergarage anno nu, verandert de omgeving razendsnel in een setting die past bij het jaar 1944. Vanaf het eerste moment worden we in het verhaal gezogen. Lopend richting de grote fabriekshal in Almelo (waar ooit de weefgetouwen van de textielfabriek van Ten Cate stonden) passeren we een oude trein en verontruste passagiers. Het is duidelijk dat deze mensen rechtstreeks uit de jaren ‘40 het perron op zijn gelopen. Een aantal Duitse soldaten houdt de wacht en sommeert mensen om door te lopen. We gaan terug in de tijd en wandelen zo de oorlog binnen…

Koken voor 1000 (!) gasten

De fabriekshal is omgetoverd tot een gigantische eetzaal met in het midden de keuken waar voor circa 1000 gasten (!) een driegangendiner wordt bereid. We zitten aan lange tafels en krijgen een maaltijd uit de Tweede Wereldoorlog voorgeschoteld. Vooraf soep met brandnetel, als hoofdgerecht rundergoulash en bietenstamppot. Voor het dessert moeten we zelf aan de slag: een fles vla, yoghurt, bananen, koekjes en een kom met ongeklopte room. Met de bijgeleverde garde maken we onze slagroom.

De voorstelling

En dan is het tijd voor de voorstelling. De hoge verwachtingen die we er inmiddels van hebben wordt meer dan waargemaakt. Een fantastisch decor, een groot orkest voor de begeleidende muziek en professionele acteurs die gebruik maken van het complete terrein dat voor ons ligt. We worden het verhaal ingezogen en leven mee met de personages. Het stuk is een prachtig eerbetoon aan de mannen en vrouwen uit het verzet die een bijdrage leverden aan deze verzetsdaad. Een verhaal vol moed en drama. Over gewone mensen, in bijzondere tijden.

Trots

Wat een beleving. Wat een spektakel. In ‘Café Frielink’, dat speciaal voor deze voorstelling is opgebouwd, drinken we nog wat na met z’n allen. Iedereen is enthousiast. Er is niets teveel gezegd. Een voorstelling waar we als Tukkers trots op mogen zijn! Het was een avond waar we met onze gasten nog lang en met veel plezier aan terugdenken.

"In één woord geweldig. We hebben zeer genoten van het complete spektakel. Bedankt voor deze topavond!" - Johan Wijlens, Roetgerink Mode -